מגמת "הנדסת מערכות" (העמוד מעודכן לפברואר 2023)
הנדסת מערכות – הצגת התוכנית
תוכנית לימודים יוקרתית המאפשרת חשיפה, לימוד, העמקה והתנסות במגוון רחב של טכנולוגיות וכישורי חיים המשולבים זה בזה – בסביבת למידה חווייתית ובתפיסה חינוכית ייחודית המשלבת באופן חדשני מדע, טכנולוגיה, תעשייה, אקדמיה ופדגוגיה, מכוונות לאוכלוסיית תלמידים מאוזנת המורכבת מבנות ובנים, תלמידים מצויינים ובעלי יכולת ומוטיבציה ל"מצויינות"
בתיה"ס שנבחרו לתוכנית בתשע"ו אותרו כמובילי דעה ואמירה אזורית בתחום החינוכי. תיכון "הדרים" נבחר להיות אחר מבתי הספר המדגימים של התוכנית.
העולם הטכנולוגי של היום הופך יותר ויותר לעולם טכנולוגי רב-מימדי. הדומיננטיות של עולם התוכנה בתחום הטכנולוגי הופכת בקצב מואץ לדומיננטיות מערכתית, מבוססת טכנולוגיה רב-תחומית (חומרה, תוכנה, מכניקה, אופטיקה, בקרה ועוד).
אתגרי העולם הטכנולוגי הרב-תחומי מבוססים על התמודדות מתמדת עם בעיות/ צרכים בהקשר של "מה, איך ולמה" ומשלבים צורך בפתיחות מחשבתית, סקרנות טכנולוגית, חשיבה יצירתית ושאיפה לחדשנות, ראיה מערכתית, קבלת החלטות, מיומנויות ניתוח, תיכנון, ביצוע והערכה, אחריות ושיתופיות, היבטים ייזמיים, ניהוליים, שיווקיים וכלכליים, תוך קידום ערכים של העצמה אישית ועבודת צוות לצד יכולת מנהיגות.
תכנית הנדסת מערכות מספקת מענה אולטימטיבי לתשתית חינוכית אשר חושפת את התלמידים לעולם הטכנולוגי הרב-תחומי, תוך פיתוח וטיפוח הכישורים והמיומנויות שצוינו לעיל. תכנית הנדסת מערכות פותחת עולמות ומספקת לתלמיד את מגוון המיומנויות והכישורים הנדרשים כדי להכיל, להתמודד ולהצליח בכל דרך שיבחר בעתיד, בין אם טכנולוגית ובין אם לאו, הן בהיבט המקצועי והן בהיבטים נוספים של חייו כבוגר בחברה ובקהילה.
תיאור התוכנית
תכני לימוד – טכנולוגיה רב-תחומית:
בחירה א' [5 יח"ל]: מדעים: [פיסיקה/ כימיה/ ביולוגיה/מדעי המחשב].
בחירה ב' [5 יח"ל]: מקצוע מוביל: בקרה במכונות.
בחירה ג' [5 יח"ל]: מקצוע התמחות: מכטרוניקה.
* נדרשת רמה של 5 יח"ל באנגלית ו 5 יח"ל במתמטיקה.
תפיסת למידה PBL
Problem/ Project Based Learning.
תפיסת למידה בה כל תכני הלימוד מועברים באמצעות פיתרון בעיות/ פיתוח פרייקטים, בתהליך מתמיד של סיעור מוחות, חשיבה ביקורתית, התנסות מעשית, שיתוף פעולה והצגת תוצרים. הפרויקט/ הבעיה מניעים את צרכי הלמידה ואת התהליכים להפנמתם/ הטמעתם.
התלמידים נבחנים על סל הפרויקטים שפיתחו במהלך 3 השנים, כמתווה לגיבוש הערכה רב-שנתית מסכמת.
תפיסת ההוראה – עבודה ב 3 מרחבים פונקציונליים – יזמות ותכן, תכנון ובקרה, ייצור ואינטגרציה.
תפיסת הלמידה – מבוססת גישה של למידה ב Flow, שהייה בסביבת למידה אינטימית ועבודה בתהליך "קצה לקצה" בגישה לפתרון בעיות/ פיתוח פרויקט [רעיון-יזמות-תכנון-פיתוח-ייצור-הצגה].
תפיסת ההצטיידות מבוססת על מודל של "חממה טכנולוגית-יזמית" [FabLab] המשלב ציוד טכנולוגי רב-תחומי [מכניקה-חומרה-תוכנה], מחשוב חזק, מגוון מערכות רובוטיות, בקרים ורכיבים לבחירת התלמיד, תוכנות מידול, מדפסות תלת ממד, מכונת חיתוך ליזר, מכונות CNC, מגוון כלים ידניים, הוצאה לייצור בהתאם לצורך.
מבדקי התאמה
המבחן בהנדסת מערכות יתקיים בתאריך 14.2.2023 בשעה 13:30.
המבחן דורש למידה מוקדמת!!
תנאי קבלה למגמת הנדסת מערכות:
הקבצה א' במתמטיקה בציון מחצית א' ושנתי של 85 ומעלה.
הקבצה א' באנגלית בציון מחצית א' ושנתי של 85 ומעלה.
ממוצע ציונים כולל בציון מחצית א' ושנתי של 90 ומעלה.
רישום מוקדם למבחן – הרישום כולל אישור לגבי הבנה של מבנה המגמה!
שליחת קישור שאומר – אני רציני, ללא ביצוע חלק זה לא ניתן להירשם למבחן!!
הקישור יתקבל לאחר ביצוע מספר פעולות הכוללות רישום, ביצוע תרגיל הכנה על סימולטור ושליחת קישור לתרגיל בהתאם למוסבר בהמשך.
המבחן יכלול ביצוע תרגיל על סימולטור זה.
עמידה בהצלחה במבחן קבלה. המבחן כולל למידה של תוכן!
חשוב להמשיך לקרוא!!!
התרגיל!!!
לקראת המבחן יש ללמוד תכנים על בסיס שלושה סרטוני הדרכה. במגמה תלמדו תכנים נוספים כמובן עם רובוטים אמיתיים!!!
הראשון מסביר כיצד להירשם לסימולטור ברשת ולחבר מעגל חשמלי ללא בקרה (זמן פעילות משוער 15 דקות), הבינו מדוע צריך נגד כדי שנורית ה LED לא תישרף, נסו לחבר רכיבי LED נוספים:
https://www.youtube.com/watch?v=4_ExqM5DVBk
השני מסביר כיצד לחבר מעגל חשמלי עם תוכנת בקרה בסיסית, שנו את קצב ההבהוב כרצונכם.
https://www.youtube.com/watch?v=yyG0koj9nNY
!!!שימו לב, אין צורך לרכוש בקר ארדואינו!!! זה רק חלק מהסרטון, במבחן אנחנו נשתמש רק בסימולטור.
השלישי מסביר כיצד לקבל קישור למעגל שיצרתם.
https://www.youtube.com/watch?v=Hixyg6ofDHw
יש למלא את הטופס הבא ולתוכו להכניס את הקישור:
https://forms.gle/YTQt9r8Vq2mPk1yBA
במבחן תהיה שאלה שתצטרכו לבצע על הסימולטור אז תוכלו להמשיך להתאמן!!
חשוב להמשיך לקרוא!!!
מבחן הקבלה יכלול שלושה חלקים.
חלק ראשון ובו שאלה הבודקות חשיבה לוגית, נחישות ויכולת הבנה.
חלק שני ובו שאלה הדורשת ראיה מרחבית ברמה סבירה.
חלק שלישי הדורש לימוד מוקדם!!! – בנייה ותכנות של רכיב בקרה
- דוגמא לשאלה – חשיבה לוגית, נחישות ויכולת הבנה
- דוגמא לשאלה – בראיה מרחבית
- דוגמא לשאלה – בסימולטור-טינקרקאד
תשובות לשאלות נמצאות בעמוד השני של כל שאלה